woensdag 25 juli 2012

Bánh tráng- Vietnamese zomerse rolletjes

Ik denk dat iedereen de loempia wel kent, van de kraampjes op de markt. Een gefrituurd rolletje, gevuld met wortel, ui, mihoen en (vaak) gehakt. In Vietnam wordt de loempia zoals wij die kennen, haast niet gegeten. In Vietnam is het 'velletje' heel anders, gemaakt van rijstpapier en ook de vulling is wat anders. Je hebt er ook ongefrituurde rolletjes die, zo mogelijk, nóg lekkerder zijn! Die heten bánh tránh, te vertalen als 'rijstpapier'. Simpel hè? De zijn erg geschikt voor een zomerse maaltijd, maar ook voor grote groepen eters zonder dat je lang in de keuken staat: iedereen rolt aan tafel zijn eigen bánh en vult het dus naar zijn eigen smaak.

Je kunt ze vullen met wat je zelf wilt, ik geef hier een versie met rundvlees. De overgebleven rolletjes zijn goed te bewaren in de koelkast en maken een heerlijke lunch:
Bijna een bento-box!
Wat heb je nodig (de hoeveelheden zijn misschien wat ruim of juist te weinig voor jou, pas aan naar eigen inzicht) voor 2 personen:
  • 1 pak rijstpapiervellen
  • 1 komkommer
  • 180 gram rundvlees (zacht vlees, hoewel sukade eventueel ook kan)
  • 100 gram mihoen
  • verse kruiden: munt, koriander, shiso en eventueel bieslook en peterselie
  • ingemaakte wortel en daikon (zie recept)
  • vissaus
Voor de marinade:
  • 1 el vissaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tl suiker
  • 1/2 el sesamzaadjes
  • olijfolie
Wat moet je doen:
Meng alle ingrediënten van de marinade, behalve de sesamzaadjes en de olijfolie. Snijd het vlees in dunne plakjes. Meng het vlees met de marinade en giet er ongeveer 3 el olijfolie bij, zodat het vlees goed bedekt is met olie. Strooi er dan de sesamzaadjes overheen en laat het geheel marineren.
Zet water op voor de mihoen en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, doe je de mihoen in het water en legt het deksel terug op de pan. Zet het vuur uit en laat ongeveer 15 minuten staan. Giet de mihoen dan af en laat uitlekken in een zeef. Doe de mihoen dan over in een kom en knip een paar keer in de mihoen, zodat de noedels niet zo lang zijn.
Snijd de komkommer in reepjes van ongeveer 5 centimeter. Ik snijd altijd eerst stukken van 5 cm, halveer deze zodat je tegen de zaadlijsten aankijkt. Dan leg ik ze met de platte kant naar beneden op een snijplank en snijd ze in ongeveer 4 of 5 reepjes ('partjes'). Laat de zaadlijsten zitten. Leg de komkommerreepjes in een schaaltje. Schep ook wat ingemaakte wortel/daikon in een ander schaaltje.
Maak de kruiden schoon en leg ook deze in een schaaltje.
Verwarm ongeveer een halve liter water in een waterkoker.
Verhit een (wok)pan op hoog vuur. Schep, als de pan goed heet is, het vlees in de pan. Laat het rustig liggen, niet gelijk roeren of omscheppen. Als het vlees verkleurt en lekker ruikt schep je het één keer om, zodat ook de andere kant gebakken is. In ongeveer 3 minuten is het vlees klaar. Schep het vlees in een kommetje.
Giet het water uit de waterkoker in een grote kom. Voeg ongeveer 1/4 liter water toe, zodat het water warm, maar niet heet is.

Serveren:
Zet alle schalen en kommen op tafel. Leg de rijstvellen op een bord. Geef ook iedereen een bord en een kommetje en, als je de uitdaging aan wilt gaan, eetstokjes. Anders gebruik je een vork o.i.d. 
Pak een vel rijstpapier, doop het in de kom met warm water. Het vel wordt hierdoor zacht. Leg het op je bord en vul het aan de onderkant met een stukje komkommer, wat vlees, mihoen, wortel/daikon en wat blaadjes van de kruiden (pak met je eetstokjes). Vouw dan een randje van het rijstvel óver de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol het verder naar boven op. 
Vul het persoonlijke kommetje met vissaus en dip het gemaakte rolletje in de vissaus. Eet smakelijk!

Tips
  • Vissaus, rijstvellen en kruiden kun je krijgen bij de Aziatische toko.
  • Om het vlees beter te kunnen snijden, kun je het ook eerst even in de diepvries leggen.
  • Verfrommelt het rijstvel gelijk als je het in het water doopt? Dan is het water te heet. Wordt het rijstvel juist niet zacht? Dan is het water te koud.
  • In plaats van vlees kun je ook vis (gerookte makreel, zalm, garnalen) of tofu (gebakken) gebruiken.
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. Goed idee, zo'n zomers hapje! Smaakt ook nog eens heerlijk. Handig, die tips die je steeds bij je gerechten geeft!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    (ps kun je die woordverificatie ook uitschakelen? is wel heel lastig te lezen...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit lijkt me heerlijk en volgens mij heb ik al eens
    dergelijke koude rijstpapierrolletjes mogen proeven.
    Dit lijkt me ook een goed te maken gerechtje en leuk de variaties die je er bij geeft voor de vulling.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...