maandag 13 augustus 2012

Meatless Monday- Ragout met Shii-take

De Shii-take is met stip onze favoriete paddenstoel. Gekweekt op een ambachtelijke wijze op hout, is het een paddenstoel met een stevige hoed en een uitgesproken smaak. Een echte vleesvervanger!
Shii-take op stam (foto van Natuurkieker)
In dit blogje van Natuurkieker kun je de paddenstoel goed bekijken en wordt in meer detail uitgelegd hoe de paddenstoel gekweekt wordt.

Op het moment hebben we weer een lekker voorraadje Shii-take in huis. Van een deel maakte ik Shii-takeragout. Ragout is eigenlijk een bechamelsaus, maar dan gemaakt van bouillon en wat dikker dan een gewone saus.

Ragout in pasteibakjes met rijst en groenten

Wat heb je nodig voor de ragout (ruim 2 personen):

  • 300 gram Shii-take (of -een mengsel van- andere paddenstoelen)
  • 1 ui
  • 30 gram boter
  • 3 el bloem
  • 300 ml bouillon (naar keuze groente- of paddenstoelenbouillon)
  • peper naar smaak
Wat moet je doen:
Maak de paddenstoelen schoon, verwijder de stelen van de Shii-take (zie tips). Snijd de paddenstoelen in reepjes en zet apart.
Maak de ui schoon en snipper hem. Verhit de boter op matig vuur, niet bruin laten worden! Voeg dan de ui toe en laat even fruiten.
Verhit de paddenstoelen in een andere pan, ongeveer 5 minuten, tot de Shii-take zacht is en behoorlijk geslonken.
Als de ui lekker geurt, voeg je de bloem toe. Goed roeren! Even laten bruinen, dan verdwijnt de bloemsmaak. Voeg dan een scheutje bouillon toe. Roer daarmee eventuele aanbaksels los en roer weer goed tot je een dik papje hebt. Voeg steeds een scheutje bouillon toe, tot je ongeveer de helft hebt toegevoegd. Schep dan de paddenstoelen bij de saus en roer goed om. Voeg dan de rest van de bouillon toe, roer tot een egale saus en laat heel zachtjes kort inkoken. Proef de ragout en voeg naar smaak wat peper toe.
Serveer bijvoorbeeld in pasteibakjes, of als 'losse saus' over rijst of aardappelen.

Tips:

  • Bewaar de stelen! Ze zijn erg lekker om bouillon van te maken.
  • Ook lekker is het om een paar sprietjes bieslook fijn te snijden en dat op het laatst door de ragout te roeren.
  • Een extra romige saus krijg je door 2 koffielepeltjes koffiemelk toe te voegen.
  • Voor wat meer pit kun je ook nog een teentje knoflook mee fruiten met de ui.
  • Is de ragout te dun? Voeg dan een beetje bloem toe. Wel weer goed roeren en even laten koken! Als het te dun is, voeg je wat extra bouillon toe.
  • Van een dikke ragout kun je ook bitterballen maken. Leg de ragout hiervoor in de koelkast en laat door en door koud worden. Daarna rol je balletjes van de ragout die je weer door bloem, ei en paneermeel haalt. Even frituren...klaar!
Pin It!

3 opmerkingen:

  1. Weer een heel geschikt recept in het kader van minder vlees.... dit ga ik ook zeker klaar maken. Vandaag nog maar niet want er staat iets anders in de planning, maar er komen nog vele dagen....... Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooi recept met Shii takes, toch werkelijk een heerlijke paddenstoel.
    Ik heb er nog nooit een ragout van gemaakt, maar lijkt me heel lekker en dan als saus bij de rijst.
    Ga ik zeker uit proberen!
    En leuk dat je even verwijst naar mijn blog over de
    Shii takes...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er wel heel smakelijk uit allemaal. Prima idee om ragout te maken. Dat geeft met shii-take een lekker kruidige smaak!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...