vrijdag 17 mei 2013

Zelfgemaakte Gierstburgers met witlofsalade

Met gekochte vegetarische burgers doe ik Nhan geen plezier. Als ik dus een vegaburger wil eten, moet ik hem zelf maar maken! Gelukkig is dat geen probleem, voordeel is ook nog dat je de smaak kunt aanpassen :) Bovendien zijn ze goedkoper dan dat je ze koopt.
De vandaag en over een paar dagen een vegetarische burger-recept. Vandaag op basis van een graan (gierst) en de volgende keer op basis van tofu.

Gierstburger met witlofsalade
Het receptidee voor de gierstburger deed ik hier op, maar ik veranderde het wel wat.
Wij aten de burgers als een lichte avondmaaltijd met een witlofsalade (recept hieronder). De burgers zijn zo stevig, dat je ze ook op een broodje zou kunnen eten.

Wat heb je nodig voor twee personen (4 stuks):

  • 75 gram gierst (ongekookt)
  • 1/4 cup kidney of zwarte bonen
  • 1/4 cup en een beetje geraspte kaas
  • 1/2 el roomkaas (kun je ook weglaten)
  • 1 ei
  • 1 lenteui, in kleine ringetjes
  • 1/2 kleine ui, gesnipperd
  • 1/4 cup geraspte wortel
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl chilisaus (pittige)
  • 1 el volkorenmeel
  • 1/2 el lijnzaad
  • 1/2 el suiker
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl kerrie
  • 1/8 tl zwarte peper

Wat moet je doen:
Bereid de gierst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de gierst afkoelen.
Prak de bonen tot een puree. Voeg alle andere ingrediƫnten (behalve de gierst) toe en roer tot een deeg. Als de gierst is afgekoeld, roer je ook die door het deeg. Als alles goed gemengd is, maak je er 4 burgertjes van.
Verhit een scheutje olie in de pan en bak de burgers aan beide zijden goudbruin (ongeveer 4 minuten per kant) op middelhoog vuur.
Serveer direct.

Voor de witlofsalade (2 personen):
Snijd 4 stronkjes witlof in halve ringen. Snijd de schil dik van een sinaasappel en snijd de partjes (zonder vlies) eruit. Schep door de witlof, samen met een half bakje grof gehakte walnoten en wat geitenkaas in blokjes. Maak een dressing van wat sinaasappelsap en olie en giet over de salade. Schep de salade even om en laat de smaken intrekken.

Tips:

  • In plaats van gierst, kun je ook quinoa of bulgur gebruiken. Of gewoon rijst.
  • Voor een gluten-vrije versie, gebruik je boekweitmeel in plaats van volkorenmeel.
  • Om de bouwstoffen uit het lijnzaad goed op te laten nemen door je lichaam, is het goed om de zaden even fijn te malen. Ik doe dat in een ouderwetse koffiemolen, werkt perfect!
Pin It!

1 opmerking:

  1. Ik zie je recept voor de vegaburgers nu pas, maar dit lijkt mij wel wat. Toch maar eens proberen en met zo'n frisse witlofsalade is het een perfecte combinatie!

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...