zaterdag 17 augustus 2013

Bakbanaan met chili

Op de markt zie ik vaak bakbananen liggen. Wat je er precies mee 'moet' doen, was mij niet helemaal duidelijk...maar ik heb er maar 2 gekocht ;) Ze waren toen nog groen.
Een zoektocht over het internet leverde mij op: groene bakbananen zijn nog niet rijp en worden veelal gebruikt voor hartige gerechten. Groene kunnen ook geel/zwart worden. Dan zijn ze rijp en kun je ze bijvoorbeeld frituren, zoals de gebakken banaan bij de Chinees. Njam!
Ik koos ervoor om 1 banaan te bakken terwijl die nog groen was en de andere te bewaren.

Het gerecht werd een vegachili, mangosaus en kokosrijst, met daarbij gebakken plakjes bakbanaan. Het idee hiervoor deed ik hier op.
Vegachili met gebakken bakbanaan
De gebakken banaan is wat droog maar de structuur is wel lekker stevig. Een fijne combinatie met de zachte chili. De mangosaus is een blijvertje: pittig, fris en heerlijk bij rijst.
Het recept is hier en daar wat uit de losse pols, verander gerust hoeveelheden aangepast aan jouw ervaringen.

Wat heb je nodig voor vegachili met kokosrijst en bakbanaan (2 personen):
Rijst:

  • rijst voor 2 personen
  • kokosmelk om de rijst in te koken (zie recept)

Chili:

  • 1 ui
  • 1-2 tenen knoflook, geperst
  • 1 blik zwarte bonen of 1 kommetje gedroogde en daarna gekookte zwarte bonen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 oranje paprika
  • 1 kommetje doperwten of tuinerwten
  • 1 blikje mais
  • 1/2 mango
  • komijn, chili, zout, limoensap naar smaak
  • 1 groene bakbanaan

Mangosaus:

  • 1/2 rijpe mango
  • 1 peper
  • 1 teen knoflook
  • halve ui
  • koriander naar smaak (vers of gedroogd)
  • snufje zout

Wat moet je doen:
Was de rijst en doe de rijst in een pan of rijstkoker. Giet kokosmelk op de rijst totdat deze bijna 'onder water' staat. Voeg dan water toe tot de rijst ongeveer een vingerkootje onder water staat. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak dan de chili:
Snijd de ui fijn. Verhit wat olie in een ruime pan en roerbak de ui glazig. Voeg de knoflook toe en roerbak nog even door. Snijd ondertussen de paprika in stukjes en voeg ook deze toe aan de pan. Roerbak nog een paar minuten door en voeg dan de zwarte bonen en tomatenblokjes toe. Breng aan de kook en laat zonder deksel wat indikken (5-10 minuten). Voeg dan de stukjes mango, erwten en mais toe. Schep alles om en breng op smaak met komijn, chili/peper en wat zout en limoensap. Laat nog een paar minuten warm worden (ongeveer 5 minuten).

Maak ondertussen de saus:
Snijd het vruchtvlees van de halve mango in stukken en doe die in een blender. Voeg de in stukken gesneden ui, knoflook en peper toe. Als je verse koriander gebruikt, voeg je die nu ook toe. Blender tot en gladde saus. Proef en breng op smaak met zout en eventueel gedroogde koriander.

Bak dan de banaan: Schil de banaan en snijd de banaan in plakjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de plakjes aan beide zijden bruin.

Serveer de rijst met de chili, banaan en saus.

Tips:

  • Wees creatief met de chili: in plaats van zwarte bonen kun je ook kidney of chilibonen gebruiken, of zelfs witte bonen in tomatensaus. Voeg die laatste dan pas aan het eind van de kooktijd toe, anders kook je ze kapot.
  • Natuurlijk kun je ook wat gehakt toevoegen aan de chili.


Pin It!

1 opmerking:

  1. Lijkt me heerlijk, zo'n combinatie van zoet en scherp! Ik heb wel banaan gebakken, maar dat was een gewone banaan en dat lukte overigens ook prima.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...