zaterdag 31 augustus 2013

Salade Niçoise met citroendressing

In de zomer vind ik salades heerlijk, maar ze moeten ook wat vulling hebben, anders val ik om ;) Daarom doen we vaak pasta door de salade. Als het weer sperzieboontjes-seizoen is, dan genieten we ook van een salade Niçoise. Vaak smokkel ik een beetje met het recept, door er wat crème fraîche, roomkaas en/of yoghurt door te doen. Soms is dat gewoon zo lekker!
Nu maakte ik een wat lichtere versie, met een dressing van citroensap en een scheutje olie. Ook een goede combinatie, zeker op een warme dag.

Salade Niçoise
Mooie gele dooier in het ei hè? We zijn heel trots op onze Kippie :p Ze legt nu elke week 3 eieren, soms 4.
v.b.n.b: Chim bé, Pykje en Kippie
We verwachten dat de andere twee ook gauw eitjes gaan leggen. We vermoeden dat Pykje al een ei gelegd heeft (er lag een kleiner ei dan normaal zomaar los in het hok) maar het is bij die ene gebleven. Beetje raar!
Zo'n ei uit eigen tuin smaakt echt anders dan een ei uit de supermarkt: veel voller van smaak, romiger bijna. En die dooier hè, zo geel krijg je ze bijna niet ergens anders ;)

Goed. Salade Niçoise.
Wat heb je nodig (2 personen):
  • 5 tot 6 aardappelen (of naar eigen inzicht)
  • 250 gram sperzieboontjes
  • 2 tomaten
  • stuk komkommer
  • olijven
  • 1 blikje tonijn
  • 1 tl kappertjes
  • 1 ei
  • 1/2 citroen, uitgeperst
  • pluk peterselie
  • wat bieslook
  • olijfolie
  • zout en peper
Wat moet je doen:
Schil of schrob de aardappelen en snijd ze in vier lange parten. Stoom ze in 15 minuten gaar.
Punt ondertussen de sperziebonen en kook ze in 7-9 minuten gaar. Spoel ze daarna met koud water af. Kook het ei hard.
Snijd dan de tomaten in 6 partjes. Halveer de komkommer in de lengte en snijd in halve maantjes.
Doe de tonijn in een kommetje. Snijd de kappertjes fijn er roer goed door de tonijn.
Schep de aardappelen om met een scheutje olijfolie. Snijd de bieslook in kleine stukjes (of gebruik een (kruiden)schaar) en strooi over de aardappelen. Schep goed om, zodat alles aardappelen wat bieslook hebben. Strooi eventueel wat zout over de aardappelen.
Verdeel de aardappelen, tomaten, komkommer, tonijn en sperziebonen over twee borden. Pel het ei, snijd het door midden en leg op elk bord 1 helft. Verdeel olijven naar keuze over de borden.
Maak een dressing van het citroensap, een scheutje olijfolie en fijngesneden peterselie. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat suiker.
Serveer de dressing los bij de salade, zodat iedereen naar eigen smaak dressing kan toevoegen.

Tips:
  • Natuurlijk kun je dit ook in een grote kom serveren. Maak er dan laagjes van, of snijd alles kleiner en meng door elkaar. Het ei (en eventueel ook de tonijn) zou ik apart houden.
  • Liever een wat smeuïger salade? Maak dan een dressing van crème fraîche en yoghurt in plaats van citroen en olijfolie.
  • In plaats van komkommer, of voor wat meer groente, kun je ook blaadjes sla gebruiken.
Pin It!

3 opmerkingen:

  1. Alles heerlijk! behalve de tonijn (houd ik niet zo van); die vervang ik door iets anders. Heer Bommel is voor zo'n gerecht helemaal niet te porren. Heb het vaak genoeg geprobeerd om hem over te halen.
    Eieren van je eigen kippen zijn het aller, aller lekkerst.....
    Fijn weekend.
    Groet, Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, een klassieker! Altijd prima, zo'n salade.
    En die eitjes: dat is natuurlijk heerlijk. Jullie vertroetelen de kippen ook wel heel erg, denk ik ;)
    Nu maar afwachten wanneer de andere twee aan de leg gaan.

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja altijd fijn en ook wel leuk om daar zelf toch wat mee
    te variëren. Mooie foto trouwens van de salade en inderdaad een schitterend geel dooier.
    Leuk die kippetjes in je eigen tuintje en net als groente en fruit uit eigen tuin is ook een ei van eigen Kip(pie) niet te evenaren.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...