woensdag 14 augustus 2013

Tofu met thaise basilicum

Poeh, wat vliegen de dagen weer voorbij! We hebben heerlijk genoten van het warme weer en buiten gegeten. Met ons kookstel ;)
We hebben ook veel bij familie en vrienden gegeten. Echt gezellig, maar het is zo jammer dat je eigen koelkast dan vaak niet leeg komt... Hebben jullie daar ook wel eens 'last' van?

Omdat we de afgelopen weken vaak vlees hebben gegeten, eten we de komende tijd weer wat meer vegetarisch. Ik voel ook dat ik dat weer nodig heb, gek hè?

Bij de toko kocht ik een lekker stuk tofu. Samen met de overheerlijke basilicum die ik nog had, werd dat een lekker bijgerecht. Die basilicum, daar wil ik nog wat meer over vertellen.
In de winkels kun je meestal alleen Italiaanse basilicum kopen. Een lekker blaadje, beetje peperachtig, smaakt lekker bij tomaten. Maar, er bestaat ook Thaise basilicum. Soms heb je geluk in een toko of zelfs op de markt en kun je daar Thaise basilicum kopen.

Thaise basilicum (bron)
Deze basilicum smaakt heel anders dan gewone basilicum: meer naar anijs en zoethout, als een soort dropje. In Vietnam wordt dit kruid veel gegeten, met name bij rundersoep (pho, voor recept zie hier). Ook in een springroll (recept hier) is het erg lekker. De blaadjes zijn stevig, maar kunnen beter niet meegekookt/gebakken worden, daar worden ze niet lekkerder van.

Dit gerecht met tofu en Thaise basilicum is een vegetarische versie van een Thais gerecht, gai pad gaprow. Dat wordt gemaakt met kip. Deze vegetarische versie baseerde ik op dit recept, maar ik voegde nog wat hoisin saus en oestersaus toe.
Tofu met Thaise basilicum
Wat heb je nodig voor tofu met Thaise basilicum (2 personen als bijgerecht):
  • 1 blok tofu
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el fijngesneden peper (Jalapeno)
  • 1 el zoute sojasaus
  • 1/2 el zoete sojasaus
  • 1/2 el hoisin saus
  • 1 el oestersaus
  • blaadjes van 5-6 stengels Thaise basilicum
Wat moet je doen:
Laat het blok tofu uitlekken in een vergiet. Plaats er een bord met een grote mok water op, zodat je echt water uit de tofu perst. Laat de tofu ongeveer 30 minuten staan.
Snijd dan de tofu in lange, dunne plakken en dep ze droog met keukenpapier. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de tofu aan beide zijden bruin en knapperig.
Meng ondertussen vast de sojasauzen, hoisin en oestersaus tot een dressing. Snijd de Thaise basilicum in dikke repen.
Als de tofu mooi bruin gebakken is, snijd je het in hapklare blokjes. 
Verhit een nieuwe scheut olie in de pan. Pers de knoflook uit boven de olie en roerbak op middelhoog vuur 2 minuten. Voeg dan de peper toe en roer bak nog 1 minuut. Dan komt de tofu erbij en de dressing. Schep alles goed om, zodat de tofu bedekt is met de dressing. Verhit nog kort door. Haal de pan van het vuur en schep er de basilicum door. Serveer op een schaal.

Wij aten er rijst met een gebakken ei en gewokte waterspinazie bij. 

Tips:
  • Zorg dat je alles klaar hebt staan voordat je de knoflook gaat bakken. Daarna moet je namelijk alles achter elkaar in de pan kunnen doen.
  • De hoisin en oestersaus kun je eventueel weglaten. Gebruik dan iets meer zoete sojasaus.
  • Als je de blaadjes van de stelen basilicum plukt en daarbij de stelen in tact houdt, kun je die in het water zetten. Na een week of twee zie je kleine worteltjes verschijnen en kun je ze in de grond zetten. Zo heb je altijd verse Thaise basilicum :)
Pin It!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...