donderdag 5 september 2013

Witte bonen salade met feta

Urgenda en de Bruine Bonen Bende werken van 2 september tot en met 10 oktober aan de peulenparade. Doel: de bonen uit het stof halen en mensen motiveren om meer bonen en minder vlees te eten. Goed initiatief! Wist je dat we in Nederland gemiddeld bijna 45 kg vlees per jaar eten en maar 900 gram peulvruchten? Dat terwijl peulvruchten heel gezond zijn, rijk aan eiwitten en daardoor goede vleesvervangers. Bonen zijn niet alleen goed voor ons, maar ook voor de bodem: ze binden stikstof, waardoor de grond vruchtbaarder wordt. Een win-winsituatie!

Elke week is er een activiteit vanuit de bus van de peulenparade, met name in Den Haag op de verschillende ministeries die deze actie ondersteunen. Ook zijn er verschillende bedrijfsrestaurants die meedoen, door broodjes hummus etc. aan te bieden. Op facebook kun je alle acties volgen. 

Kookstel houdt ook van bonen en daarom probeer ik elke week een nieuw recept met bonen te plaatsen. De serie begint met een witte bonen salade, die goed past bij deze zomerse dag.
Witte bonensalade met feta
Wat heb je nodig:
120 gram gedroogde witte bonen
100 gram feta
2-3 tomaten
sla
pluk rucola 
olijfolie
zout en zwarte peper

Wat moet je doen:
Week de bonen een nacht in ruim water. Giet ze af en doe ze in een pan. Voeg zoveel water toe dat de bonen een vingerkootje onder water staan. Breng aan de kook en laat 75-90 minuten koken. Proef af en toe een boon om te beoordelen of ze gaar zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm en schep er dan de feta doorheen.
Snijd de tomaten in blokjes en schep ook deze door de salade. 
Laat helemaal afkoelen en schep er dan voorzichtig de rucola, olijfolie en zout en peper doorheen.

Lekker met gebakken aardappelen!

Tips:
  • Voeg geen zout aan het kookwater van de bonen toe, hierdoor worden de velletjes hard.
  • In plaats van rucola kun je ook andere sla gebruiken.
  • In plaats van feta kun je ook een blikje tonijn gebruiken.
Pin It!

4 opmerkingen:

  1. Ha leuk die peulenparade, dat spreekt mij als bonenliefhebber bijzonder aan.
    Ik ben benieuwd naar jouw bonenrecepten. Dit is alvast een leuk en eenvoudig recept dat ik zeker ga uit proberen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zal wel in de familie zitten, maar ik ben ook wel van de bonen :) Dit recept ziet er ook smakelijk uit.
    Ik zal mijn bonenreceptenboekje nog eens uit de kast halen en wat meer inspiratie opdoen.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ehh ... hoeveel tonijn moet erbij ? Staat niet in de lijst.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...