dinsdag 26 februari 2013

Omeletjes met komkommer

Soms heb je van die dagen dat je nog van alles in de koelkast hebt liggen, maar toch niet weet wat je er mee zult maken. Vaak pak ik dan een 'hoofdingrediënt' uit en ga rond surfen op het internet om inspiratie op te doen. Dit keer wist ik al wel dat het hutspot met gembersiroop zou worden, daar had ik echt zin in. Maar de afgelopen dagen hadden we al veel kaas gegeten, dus hutspot met gember en geitenkaas zat er niet in.
Door de gembersiroop krijgt de hutspot een ietwat oosters tintje, en daardoor wilde ik ook een Aziatisch bijgerechtje maken. Dat werden deze omeletjes:
Omeletjes met komkommer en bosui
De omeletjes zijn een goede aanvulling op de zoetige hutspot, door de krachtige bosui. Een simpel dipsausje maakt het geheel af.

Wat heb je nodig voor omeletjes met komkommer en bosui (twee personen):

  • 3 eieren
  • scheutje melk
  • 1 el vissaus (zie tips)
  • peper
  • 1/2 tl suiker
  • 1 bosui
  • 1/2 komkommer
  • koriander naar smaak
  • maggi
  • wasabi (zie tips)
Wat moet je doen:
Klop de eieren los met een scheutje melk. Voeg de vissaus en wat zwarte peper toe en klop nog even goed door.
Snijd de komkommer in de lengte door midden en dan in dunne, lange plakjes. Doe hetzelfde met de bosui. Maak de komkommer en bosui even lang (ik maakte beiden ongeveer 5cm).
Verhit een klein beetje olie in een pannetje. Schep ongeveer 2 juslepels in het pannetje, om de bodem van de pan net te bedekken. Bak de omelet op halfhoog vuur bijna gaar en keer hem dan om. Bak nog 10 seconden en haal uit de pan. Maak zo alle omeletjes.
Leg onderaan elk omeletje een paar stukjes komkommer, bosui en wat koriander. Rol het omeletje op en zet hem vast met een coctailprikker. Maak zo alle omeletjes.
Doe wat wasabi op een schoteltje en giet er wat maggi omheen. Serveer de omeletjes met de dipsaus.

Tips:
  • Vissaus kun je in de toko krijgen. In dit recept kun je het vervangen door zout.
  • Wasabi wordt gemaakt van een soort van mierikswortel en is een zeer scherpe, groene 'mosterd'. De scherpte blijft echter maar kort hangen, zo'n 2 seconden. Je kunt het in de toko krijgen, maar tegenwoordig ook bij de Xenos. Je kunt het in dit recept ook weg laten.
  • Komkommer over? Lekker snacken met het maggi-wasabi dipsausje!
  • Om de omeletjes nog meer bij de hutspot te laten passen, deed ik ook wat koriander door de hutspot. Wortel en koriander is een heel goede combinatie!
Pin It!

zaterdag 23 februari 2013

Chinese tomatensoep

Een soepje gaat er altijd wel in. Lekker voor lunch of als licht avondeten, eventueel met een broodje. Deze Chinese tomatensoep heb ik al een aantal keer gemaakt.
Chinese tomatensoep
De soep is (bij mij dan) niet zo rood als van de Chinees, maar qua smaak lijkt hij er wel op. De soep is licht gebonden door de bloem.
Het recept komt uit Allerhande 3-2011, maar ik heb wel wat dingen aangepast!

Wat heb je nodig voor een flinke pan soep (4 personen...maar 6 kan ook):

  • 2 kipfilets (kippenbout kan ook)
  • 1,2 liter kippenbouillon van tabletten
  • 2 el olie
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 el bloem
  • 1 el water
  • 3 tl gemberpoeder (djahé)
  • 4 grote vleestomaten (750- 1000 gr)
  • 3 el suiker
  • 2 el azijn
  • 50 gram mihoen per 2 personen (!)
  • bosuitjes
Wat moet je doen:
Breng de kippenbouillon samen met de kipfilets aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken. Haal de kip uit de bouillon en laat het afkoelen. Laat de bouillon in de pan zitten.
Verhit de olie in een ruime koekenpan. Snipper de ui en voeg toe aan de olie. Pers dan de teentjes knoflook uit boven de ui en roerbak de ui en knoflook ongeveer 5 minuten.
Voeg de ui toe aan de bouillon en verhit de bouillon langzaam tot het kookpunt.
Bak ondertussen de tomatenpuree aan in de pan waarin je de ui hebt gebakken. Voeg dan het gemberpoeder, bloem en water toe. Roer goed door elkaar en bak ongeveer 5 minuten.
Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg toe aan de kokende bouillon.
Roer dan de tomatenpuree door de bouillon en kook het geheel ongeveer 10 minuten.
Doe de soep dan in de blender tot een gladde soep. Breng op smaak met de suiker, azijn en peper en zout.

Pluk de kipfilets in snippers en snijd/knip ringetjes bosui.
Verdeel de mihoen in porties en giet er kokend water op. Laat ongeveer 2 minuten staan en giet dan de mihoen af.
Schep de warme soep op de mihoen, strooi er wat kip en bosui overheen. Eet smakelijk!

Tips:

  • Vergeet niet de mihoen even te knippen of in stukjes te scheuren: dat eet wat gemakkelijker dan die lange slierten!
  • Gebruik je kippenbout in plaats van kipfilet? Die moet je ongeveer 30 minuten laten koken.
  • Ook lekker: een scheutje gembersiroop door de soep!
Pin It!

woensdag 20 februari 2013

Gevulde paprika met notenrijst en gierst

Gierst is een beetje een ondergeschoven kindje: het wordt niet vaak gebruikt in onze westerse keuken. Het is echter een heel voedzaam graan, glutenvrij, rijk aan allerlei mineralen (kalium, ijzer, magnesium) en bevat meer vitamine E en B1 dan rijst (bron en bron). Je kunt gierst gebruiken als vervanging van rijst, couscous of quinoa.

Ik maakte met gierst een gevulde paprika, die erg lekker smaakte bij een Griekse salade.
Gevulde paprika met gierst en notenrijst
Wat heb je nodig voor gevulde paprika met gierst en notenrijst (2 personen):

  • 2 grote rode paprika's
  • 90 gram gierst
  • 100 gram notenrijst
  • 1 tomaat
  • stukje lenteui (alleen groene gedeelte)
  • peper

Wat moet je doen:
Kook de notenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de gierst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op: bij mij was de gierst 10 minuten eerder klaar dan op de verpakking stond... proef dus af en toe even of de korrels al zacht (=gaar) zijn!
Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Leg de helften op een magnetronbestendig bord en dek af met magnetronfolie. Plaats de paprika's 3 minuten in de magnetron op vol vermogen.
Snijd de tomaat in partjes, verwijder de zaadjes en snijd in kleine blokjes. Meng de gierst, notenrijst en tomaten met elkaar. Knip of snijd ringetjes lenteui boven dit mengsel. Roer door elkaar en breng op smaak met peper.
Haal de paprikahelften uit de magnetron. Leg op elk bordje een schepje gierst/rijst en leg daar twee paprikahelften op. Vul dan de helften met het gierst/rijstmengsel en serveer.

Tips:

  • In plaats van gierst kun je ook alleen notenrijst gebruiken, of een deel/alles vervangen door quinoa.
  • Voor wat extra smaak kun je ook een beetje koriander door het gierst/rijstmengsel scheppen.
  • Ik gebruikte geen zout, omdat de paprika's geserveerd werden bij een Griekse salade met zoutige feta en olijven.
Pin It!

zaterdag 16 februari 2013

Griekse salade

Een Griekse salade is een frisse salade, die niet alleen in de zomer lekker smaakt, maar nu ook al de zomer in huis brengt. Normaal ben ik niet zo van de rauwe ui, maar deze rode ui was wel lekker.

Griekse salade
Wat heb je nodig voor deze Griekse salade (2 personen als hoofdgerecht (zie tips), 4 personen als bijgerecht)

  • 1 grote komkommer
  • 400-500 gram tomaatjes
  • 200 gram feta
  • 1 rode ui
  • olijven naar smaak
  • limoenolie
Wat moet je doen:
Halveer de komkommer en snijd daarna nogmaals in de lengte door. Je hebt nu lange kwarten komkommer. Snijd de komkommer in kleine stukjes en doe in een schaal.
Snijd de rode ui in dunne ringen, haal de ringen wat uit elkaar en doe bij de komkommer.
Halveer de tomaten en voeg ook bij de ui en komkommer. Snijd tot slot de feta in kleine blokjes en schep door de ui, komkommer en tomaten.
Doe er wat olijven naar smaak bij en schep de salade om met wat limoenolie. Laat de smaken even intrekken en serveer.

Tips:
  • Je kunt natuurlijk ook gewone tomaten gebruiken, snijd die dan in partjes.
  • Ik gebruikte groene olijven, maar echt Grieks zijn natuurlijk de paars/zwarte Kalamata-olijven.
  • Wij aten deze salade bij gevulde paprika met notenrijst en gierst, een lekkere combinatie.
Pin It!

woensdag 13 februari 2013

Lentefeestje in huis

Heerlijk, de lente! Nog maar een maandje, dan is het al weer lente. We genieten van de langere dagen en zelfs de warmte van de zon is al voelbaar.
Een paar dagen geleden was ik verrast te zien dat de wilgenkatjes al groeien! Ik heb een takje meegenomen. Dat staat leuk bij de tulpen. In de vaas staan ook twee mini-narcisjes, die fanatiek door onze kippen uit de grond zijn getrokken. Oeps...
Lente: tulpen en wilgenkatjes
We hadden nog bloembolletjes in huis, daar moest nodig wat mee gedaan worden. Het was te veel om alles nog gauw de grond in te doen...maar op pinterest had ik zulke leuke ideeën opgedaan, dat ik dat helemaal niet meer erg vond!
Ik zag namelijk allemaal plaatjes voorbij komen van glazen schalen met steentjes erin, daarop de bollen met prachtige bloemen. Die steentjes had ik niet, maar wel heel veel schelpen. Ik kan bijna niet over het strand lopen zonder schelpen te rapen, zeker niet toen we in Vietnam waren.
Schelpen uit Vietnam, Spanje en Frankrijk
Tijd om er wat mee te doen!
Ik nam een grote schaal en plaatste de grote schelpen onderin.
De grote schelpen...
Daarna legde ik verschillende soorten bolletjes (krokus, narcis, tulp) op de schelpen. Dan de kleinere schelpen voorzichtig op en om de bolletjes leggen...wat water erbij schenken... klaar!
Schaal gevuld met schelpen, bolletjes en water
De bolletjes mogen niet (te veel) in het water staan, anders verrotten ze. Na een paar dagen zag ik al kleine worteltjes uit de bolletjes komen. Na tien dagen was het bewijs geleverd: de groene puntjes schoten omhoog!
10 dagen later
Het is een eenvoudig idee, je kunt er alle kanten mee op:

  • kleine, hoge vaasjes vullen met steentjes/schelpen
  • 1 soort bloembollen gebruiken
  • het water kleuren met wat voedingsmiddelenkleurstof (kans dat je bloemen dan ook een kleurtje krijgen)
  • etc.
Haal jij de lente ook in huis?
Pin It!

zondag 10 februari 2013

Knapperige wafels met maismeel

Toen ik de pandanwafels had gemaakt, was ik verrast door de knapperigheid van de wafel. Dat had ik niet verwacht! Toen dacht ik: een wafel smaakt vast ook lekker bij de warme maaltijd. Geprobeerd... en het was lekker! Inspiratie voor het recept vond ik hier.
Maiswafels
Wat heb je nodig voor ongeveer 12 wafels:

  • 1  1/4 cup bloem
  • 1 1/2 cup maismeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 3/4 tl baking soda
  • 1/2 tl zout
  • 1 el citroensap + melk, tot 1 3/4 cup
  • 2 eieren
  • 1 el stroop
  • 4 el boter

Wat moet je doen:
Meng de bloem, maismeel, bakpoeder, baking soda en zout. Voeg dan de melk en eieren toe en mix met een garde tot een vloeibaar beslag. Voeg dan de stroop en boter toe en mix nog even goed.
Verwarm het wafelijzer en schep er ongeveer twee soeplepels beslag in. In ongeveer twee minuten zijn ze gaar en knapperig.
Serveer direct.

Tips:
  • In plaats van 4 el boter (ik gebruikte gewoon vloeibare bakboter) kun je ook twee el boter en flink wat geraspte kaas gebruiken.
  • De bloem kun je (deels) vervangen met volkoren bloem.
  • Wij aten de wafels bij een pastei. Ze zijn lekker bij elke maaltijd met veel saus, zoals chili con/sin carne, curry of gewoon soep. Of als tussendoortje met een plakje kaas.
  • Je kunt de wafels niet zo goed bewaren in een doosje, maar wel invriezen. Je kunt ze even opwarmen in het wafelijzer.
Pin It!

vrijdag 8 februari 2013

Vietnamese Visstoof: cá kho

Als ik het druk heb, kan ik me echt ontspannen door te koken. Even gewoon bezig zijn, niet te 'moeilijk' denken...
We hadden nog twee poontjes in de vriezer, daar had ik wel zin in. En iets Vietnamees: het was al weer een poosje geleden dat we echt Vietnamees hadden gegeten:-)

Cá kho met nuoc mam (dipsaus)
Ca kho, of visstoofschotel, klinkt je misschien een beetje raar in de oren. Zelf vind ik het ook niet echt een stoofschotel, meer een...tsjah... droge, stevige vis met een heerlijke smaak?
Iets wat je zeker moet proberen, het is echt lekker en totaal on-nederlands zonder dat je heel vreemde ingrediënten nodig hebt.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 300 gram stevige vis, heel of in moten (poon, meerval, kabeljauw...)
  • 1 tl bruine suiker
  • 1/4 tl zwarte peper
  • Beetje zout
  • 1 kleine el vissaus
  • 1 el karamelsaus (zie tips)
  • 2 teentjes knoflook
  • Wat lente-ui
  • 1 el olie

Wat moet je doen:
Wls je hele vis hebt, maak je hem shoon en snijd je hem in moten. Leg de moten op een bord.
Maak de marinade: meng suiker, zout, peper, vissaus en karamelsaus. Verdeel over de vis en laat 15 minuten marineren.
Verhit dan de olie in een koekenpan waarin de moten vis net passen en waar een deksel op past. Snijd ondertussen de knoflook ik reepjes en de lente-ui in stukes van 2 cm. Bak de knoflook en lente-ui 30 seconden in de hete olie. Voeg dan de vismoten toe en de rest van de marinade.
Breng aan de kook en laat, afgedekt, 10 minuten koken. Voed dan water toe totdat de vis bijna onder water staat. Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 30 minuten goed koken. Haal dan het deksel van de pan en kook de saus voor ongeveer de helft in.
Proef en voeg eventueel nog wat suiker en/of vissaus toe.
Serveer met rijst en een gekookte groene groente.

Tips:
  • Karamelsaus maak je als volgt: verhit 3/4 cup suiker met 1/4 cup water in een pan, op halfhoog vuur. Roer in het begin zodat de suiker gelijktijdig smelt en laat daarna een karamel ontstaan. Na ongeveer 20 minuten gaat de karamel roken: haal dan de pan van het vuur en roer totdat de kleur van de karamel koffiekleurig is. Zet de pan dan in een bak koud water en voeg 1/2 cup water toe aan de karamel. Als de bubbels zijn weggetrokken, zet je de pan weer op het vuur.Verhit de karamel langzaam, roer totdat het water is opgelost in de karamel. Zet het vuur uit, laat 10 minuten afkoelen en schenk dan in een (glazen) pot. Je kunt de saus bijna onbeperkt bewaren in een keukenkastje. De smaak is wat bitter, maar erg lekker in een stoofschotel zoals deze.
  • Bij een echte Vietnamese maaltijd hoort natuurlijk nuoc mam: de dipsaus waar je elk hapje even dipt.
Pin It!

zondag 3 februari 2013

Glutenvrije appelcake

Zaterdag was ik bij Thérèse van Sifonofoor. Zij organiseert maandelijks een breituin, waar je samen kunt handwerken. Niet alleen breien, maar ook haken, spinnen...wat je maar leuk vindt!
Ik had mijn spinnewiel meegenomen om verder te gaan met het spinnen van mijn zwarte Alpaca-wol. Project nummer zoveel :p

Omdat Thérèse haar huis open stelt voor een hele groep mensen, vind ik het leuk om wat voor haar en de andere bezoekers mee te nemen. Iets eetbaars! Hierbij moest ik wel rekening houden met glutenallergie.
Het werd een glutenvrije appelcake, enigszins geïnspireerd door de appeltaartjes, maar toch weer heel anders.

Boekweitmeel is glutenvrij en je kunt 'gewone' bloem 1:1 vervangen door boekweitmeel. De cake wordt alleen wel wat kruimeliger en droger. Ik gebruikte daarom wat wat meer appels: die laten vocht vrij, waardoor de cake weer smeuïger wordt. De uiteindelijke cake was absoluut niet droog, maar wel een beetje kruimeliger dan gewone cake.

Plakje cake eraf gesneden

De cake heeft een normale hoogte
De geur was heerlijk. Ik had de cake eerst even bij mijn ouders in de keuken gezet en die konden er bijna niet vanaf blijven!

Wat heb je nodig voor 1 glutenvrije appelcake:

  • 250 gram boekweit
  • 2 tl bakpoeder (glutenvrij!)
  • 250 gram boter
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren, gesplitst
  • 2 à 3 appels
  • 2 el suiker
  • speculaaskruiden
  • kaneel
  • 2 el boekweitmeel
Wat moet je doen:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Voeg twee eetlepels suiker toe en roer goed om. Voeg daarna de speculaaskruiden en kaneel naar smaak toe. Zet aan de kant.
Snijd de boter in stukjes, doe in een kom en mix met een mixer totdat de boter romig is. Voeg dan 160 gram suiker toe en mix weer. Meng de boekweit met het bakpoeder en voeg het beetje bij beetje toe aan het boter/suikermengsel. Doe daarna de 4 eierdooiers erbij en mix tot een samenhangend geheel. Het wordt behoorlijk stevig, maar het komt echt goed!
Schep ongeveer 2 el boekweitmeel door de stukjes appels. Schep daarna de stukjes appel met het vrijgekomen vocht door het beslag. Ik gebruikte een houten spatel, je moet even kracht kunnen zetten. Zet aan de kant.

Klop in een vetvrije kom met vetvrije mixhaken de eiwitten schuimig. Voeg daarna beetje voor beetje de overgebleven 90 gram suiker toe en blijf mixen. De eiwitten worden stevig en gaan glanzen.
Spatel dan 1/3 van de eiwitten voorzichtig door het cakebeslag. Voeg dan de rest toe, meng tot de eiwitten zijn opgenomen in het beslag.

Vet een cakevorm in met boter en bestrooi de vorm met boekweitpoeder. Schenk daarna het cakebeslag in de vorm.
Bak ongeveer 60 minuten op 180 graden Celsius. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is: de sateprikker is dan schoon als je hem uit de cake haalt.
Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en keer hem dan op een rooster, zodat de cake kan uitdampen.
Snijd de cake pas als hij is afgekoeld.

Tips:

  • Boekweitmeel geeft een wat notige smaak aan de cake en is ook heerlijk in pannenkoeken. Je kunt het krijgen in sommige C-1000 supermarkten of bij de molenaar. Voor een overzicht van molens in Nederland, kijk hier.
  • Doordat je wat boekweitmeel toevoegt aan de appels, voorkom je dat de appelstukjes in de cake naar beneden zakken.
  • Liever geen glutenvrije cake? Je kunt ook gewone bloem gebruiken.
  • De kruiden geven de cake een echt winterse smaak. Voor een wat lichtere versie kun je ze weg laten, of vervangen door geraspte citroenschil. 
Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...